Nasi Maqlubah ni boleh dikatakan sebagai nasi yang 'up side down' di mana cara masak, lauk dan sayur di bawah, nasi di atas..dan bila nak hidang kene tuang dan haruslah lauk pauk tadi bertimbun di atas.resepi di bawah adalah apa yang diajar..untuk
1 kg beras Yaman
seekor ayam. (saiz hidangan 10 - 15 orang makan)
APA PERLU BUAT DULU...
A) Stok Ayam
30 gm akar ketumbar (basuh, basuh dan basuh)
2 batang celery ( dipotong kasar)
3 biji bawang besar (dipotong kasar)
20g halia (lebih kurang besar ibu jari--diketuk)
10g daun pudina
4 ulas bawang putih ( diketuk)
20 g kulit carrot atau hirisan carrot (jika dah biasa buang kulit carrot)
200g kaki dan leher ayam. (kalau tak suka mungkin boleh cuba tulang ayam)
garam secukup rasa
1/4 sudu teh serbuk saffron
2 sudu besar rempah Maqlubah (boleh juga pakai rempah Kabsa jika ada)
1 sudu besar serbuk lada hitam
7 cawan air
1. Rebus kesemua bahan di atas sehingga kaki dan leher ayam lembut.
2. Masukkan ayam dan rebus sehingga ayam setengah masak
B) Sayur Goreng
2 batang carrot
2 tongkol bunga kubis
5 biji kentang
1 biji terung
1. Potong kasar semua sayur di atas dan goreng hingga kuning.
(dinasihatkan terung digoreng berasingan kerana sedikit berair)
C) Pneyediaan Nasi Maqluba
1. Tumis bahan-bahan di bawah:
-
1 sudu besar Vegetable Ghee
1 set rempah kasar ( lebih kurang 2 btg kulit kayu manis + 2 kuntum bunga lawang + 5 bunga cengkih + 10 biji lada hitam + 2 biji bunga pelaga)
1 labu bawang besar Holland (bawang besar warna kuning kehijauan) yang dipotong dadau
1 biji limau kering
sehelai daun dalam (jika ada)
1 sudu kecil rempah Maqlubah
2. Masukkan 1 kg Beras Yaman dan goreng sedikit sehingga kering
D) Lauk Ayam
Ambil ayam dari stok ayam (Bahan A) dan goreng sehingga kuning.
* Boleh perap sedikit dengan rempah jika suka rasa ayam lebih berempah
BAGAIMANA YANG DIKATAKAN SEBAGAI NASI MAQLUBAH...
1. Dalam satu periuk yang lebih besar, masukkan ayam bersama sayur yang telah digoreng tadi.
2. Masukan nasi yang telah digoreng ke atas ayam dan sayur.
3. Masukkan 7 cawan stok ayam dan gaul rata
4. Tutupkan dengan kain yang lembap untuk memastikan nasi tidak mudah kering dan kekal 'moist'
( langkah ini hanya cadangan)
5. Nasi ini dimasak pada api perlahan selama 20 minit.
DAH SIAP MASAK..MASA UNTUK HIDANG...
Telangkupkan nasi dan bahan dibawahnya ke dalam mangkuk besar atau dulang..(pak arab memang tradisi makan dalam dulang kongsi ramai)..
Ok..jom baca doa makan... ^_^
s.mastura.s at 01:09
Share
No comments:
Post a Comment
›
Home
View web version
About Me
s.mastura.s
View my complete profile
Powered by Blogger
untuk pengunjung yang berkunjung di blog ini beras set nasi Arab Maqlubah ini boleh di perolehi dari saya. hubungi saya 0192515536
BalasPadam