Isnin, 2 Mac 2015

Bun gebu water roux

Bahan-bahan (16 biji):

375gm tepung roti#
100gm tepung gandum#
35gm susu tepung#
75gm gula kastor#
¾ camt garam
2½ camt yis#
1 biji telur#
150ml air
40gm mentega

100gm water roux starter - lihat resepidisinisedikit olive oil/mentega - untuk sapuan atas roti jika tidak taburkan bijan di atas rotisedikit bijan - untuk taburan atas rotisosej atau apa2 inti - ikut selera masing2

cara2:
masuk semua bahan2 yg bertanda # dlm mangkuk adunan..tambah air skit2. uli hingga sebatimasukkan water roux.uli lagitambah mentega..uli lagi sampai licin dan kenyal lebih kurang 15 minit.perap doh for 1 jam. hingga naik 2 kali ganda.tumbuk2 kan doh dan uli lagi..bulat2kan doh . setiap satu dlm anggaran 60gm..isikan intisusun doh dalam dulang pembakar yg telah di sapu marjerin/ butter/minyakbkarlah ikut suhu oven masing2..mokwo punya oven at 150c untuk 35 minit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan