Rabu, 5 Ogos 2015

RENDANG DAGING STYLE JOHOR.

500 g daging
(beli daging fresh bukan dlm kotak tau..)
4 ulas bawang sederhana besar}
6 ulas bawang putih                 }
2 inci halia                               }

Bahan2 untuk dikisar
2 inci lengkuas                         }
3 batang serai                          }
10 tangkai cili kering                }
2 helai daun limau purut2 helai daun kunyit} Carik halus2.
1sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk halia
Santan pekat dr 1 biji kelapa 
Kerisik setengah paket kecil
Buah keras 2 biji ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa

 Cara membuatnya: 
1) Setelah bahan2 yg disebutkan dikisar, anda cuma ambil kuali yg besar dan panaskan minyak sedikit. Masukkan bwg merah, bwg putih dan serbuk jintan manis dan tumisla sampai wangi dan kekuningan.

2) Masukkan bahan kisar halia, lengkuas, serai dan buah keras yg dah ditumbuk. Setelah bau dia naik masukkan cili kering kisar dan tunggu sehingga garing sedikit. Masukkan juga daun kunyit yg dah dicarik td dan daun limau purut. Api kecil.

3) Kemudian masukkan daging, gaulkan sedikit ngan ramuan2 td dan tunggu kejap hingga air daging keluar. Agak2 daging dah sebati dgn ramuan2 td masukkan santan dan biarkan sehingga santan mendidih. Kalau bleh tutup ar dgn tudung periuk cpt sket didih.
4) Ok...dah didih santan tu? klau dah kcau2 sket dan masukkan kerisik, garam, gula secukup rase ye....pastu biarkan smpai kuah rendang tu pekat..x payah tutup lg kuali tp make sure api sederhana je supaya daging bleh empuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan