RESEPI KEK CHIFFON PANDAN TANPA PERLU MERINGUE..
BAHAN2NYA:
• 150gm tepung kek ( nak guna tepung gandum aje pun boleh )*
• 2 sudu kecil baking powder *
• 150gm gula kastor
• 1 sudu besar ovellete
• 3 biji telur (A)
• 80ml air pati daun pandan ( dalam sukatan cawan =1/3 cawan ye)
• 80ml butter cair ( dalam sukatan cawan = 1/3 cawan ye) -mama cair kan butter dlm microwave then sukat jadi 1/3 cawan butter cair
• Pewarna hijau
• 1 sudu kecil essen pandan
BAHAN BERTANDA * DI AYAK SEKALI YE
CARANYA:
• Dalam bekas bersih masukkan Telur+ovellete+ gula castor dan putar hingga pekat dan kembang gebu. ( rujuk gambar ye)
• Masukkan air pati daun pandan + essen and perwarna hijau - putar lagi sampai kembang dan sebati..then baru add tepung sikit demi sedikit and sebatikan dlm adunan ..guna speed rendah ye
• Masukkan butter cair dan kacau kaup balik guna spatula aje kasi sebati…part nie tak perlu mixer ye.
• masukkan adunan tersebut ke dalam loyang chiffon dan tidak perlu di oles butter or tepung so that kek boleh naik tinggi..guna Loyang chiffon bersaiz 6 cm baru kek nyer naik meninggi ..kek mama rendah aje ..pasal mama guna Loyang chiffon yan g besar..
• Bakar dgn suhu 150 darjah selama 45-50 minit ..setting api atas bawah bergantung pada jenis oven masing masing ye..
• Once kek dah masak keluarkan terus dari oven and telangkup kan di redai ..or boleh rujuk cara mama telangkupkan kek chiffon nie..cara mama nie untuk pastikan permukaan atas kek tak cacat dengan garisan redai..kek bila dah sejuk akan meluncur keluar dengan mudah ..
SELAMAT MENCUBA YEE..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan