Ahad, 3 Jun 2018

SATAY

Resepi satey, kuah kacang dan nasi impit yg sangat sedap dikongsi oleh seorang peniaga satey. Semoga diluaskan rezeki beliau. Sangat sesuai dijadikan juadah majlis keraian, iftar ramadhan dan juadah Aidilfitri nnti 😁

Resepi Satey

1 ekor Ayam (sy buat 500gm isi ayam dan 500gm daging batang pinang)
6 biji Bwg besar
6 batang serai
1/2 inci halia
2 sb serbuk kunyit
1/2 inci lengkuas
1 sk Jintan manis
1 sk Ketumbar
(Sy ganti jintan manis dan ketumbar dengan 2 sudu teh serbuk kurma)
Kisar semua bahan diatas
1 cawan gula atau ikut selera
1 sk garam
2 sb madu (sy tambah)
1 sk ajinomoto

Satukan semua bahan dan perap. Sediakan sebatang serai yg diketuk hujung, minyak masak dan campur sedikit air utk direnjis2 pada satey semasa membakar (ini tips sy sendiri 😁)

Kuah Satey

6 biji bawang merah
5 ulas Bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 sb cili kisar
2sb Air asam jawa
1 sb gula atau ikut selera
Garam secukup rasa
1 sk Ajinamoto
500gm Kacang tanah di sangai dan buang kulit dan kisar kering
Kisar semua bahan dan tumis hingga naik bau. Masukkan air ikut kepekatan sesuai selera dan masukkan kacang.
3 btg serai diketuk dan masukkan dalam kuah kacang.

Nasi impit (sy tak buat)

3 cawan beras siam
5 cawan air
Kacau 3 hingga 4 kali semasa masak utk lembutkan nasi, kemudian masukkan dalam bekas, tumbuk guna botol atau lesung hingga nasi halus, padat padatkan dan sejukan baru dipotong.

Silakan share utk manafaat bersama. Bismillah..

Kredit Resepi : amie samuri via mahn

LIKE & SHARE Cari Resepi 😁

Tiada ulasan:

Catat Ulasan