Rabu, 2 Julai 2014

AIR ASAM NADI DAGING UTARA

AIR ASAM
resipi : Ika@Arahsumber : K.Nor
@SecubitGaram

Bahan A
4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili(Aku lebihkan,mmg ummppp)
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili1
sb sos ikan
60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air(Aku add jus limau kasturi cikit)
1 sk gula >> terpulang nak manis mcm manasecubit garam(Aku letak serbuk pati bilis)

Bahan Hiris
Sedikit hirisan bwg merah
Sedikit tomato di hiris dadu
Daun ketumbar di hiris halus
1 biji cili di hiris bulat

Cara:
Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan