Khamis, 27 Ogos 2015

BUAT TEMPE SENDIRI

tempe..tu..proses lebih kurang..begini..
500g kacang soya
5gm serbok tempe

1.rendam kacang soya..4 jam at least
kupas kulit semuanya dan ramas kuat utk pecahdua bijinya..
2.tos air basuh..
3.rebus 1/2 jam air hapus kacang soya..
didih angkat..tos airnya..biar betul2 kering..
4.baru ditabur ragi tempe diatasnya..gaul rata..taruk plastik..or daun ikut suka hati la..simpan ..esok dah boleh mkn..jgn simpan dalam fridge ya.

sekejap je..
rasa buat tempe masak setengah jam..part bagi tos dan kering..
sambil2 boleh buat kerja lain..hihihi.

Ragi tempe buat mcm mana:

tempe sedia ada dihiris..nipis2 dan kecil..dikeringkan diterik matahari..lagi cepat..
dah kering dan crispy..tumbuk atau kisar halus tanpa air..mcm jadi serbuk..masa nak tabur pakai penapis teh..ayak atas kacang soya tadi..mcm nak buat tapai la.. So kna ada tempe yg dh xpkai la ye utk jadi ragi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan