Khamis, 11 Ogos 2016

LAKSAM KELANTAN

Resepi laksam (12 gulung)
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tpg gandum
sedikit garam
4  3/4 cawan air suam
3 sudu besar minyak masak

campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar

*  panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang
    disapu dengan minyak masak
*  masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn
    nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit..
*angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk..
* guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..
*kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..

kuah laksam 6 orang makan

3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je  ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
2 biji bwang sederhana besar
2 ulas bawang putih..
sedikit je halia
1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
sedikit belacan
1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
garam , gula
2 keping asam gelugur

*  ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
*  bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar
    bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya
    senang kisaran..
*  masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan
    ikan 
*  kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
*  masak hingga mendidih..dgn api sederhana

ulaman
kacang panjang
timun
tauge
kobis - semuanya dihiris halus..

belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam

sambal lada
sedikit belacan
lada merah
cili api merah
garam sikit  _semuanya kisar/tumbuk halus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan