Ahad, 28 Mei 2017

TALAM BILIS KERING

Assalamualaikum..
maaf yer..td x sertakan resipi..
Resipi ni saya buat utk kelas Bersama MARA di Kemaman pd 6 Dec 2016.

Talam Bilis Kering.
Drp.Chef Khairi Mansor.

Bahan utk  Dasar..
250gm tepung gandum
3 sudu makan tepung Hon Kwe putih
150gm tepung beras
150gm gula pasir
2 ½ camca the garam
500gm santan pekat
3 bj telor (A)
1 ltr air
- Campur kesemua bahan dan kacau sebentar diatas api sehingga likat.
- Campurkan adunan dgn 2 sudu mkn bawang goring (jika suka)
- Tuang kedlm Loyang 10x10 yg telah dilapik plastic .
- Tabor sedikit sambal bilis kering dan kukus selama 30mnt (sehingga masak)
- Selepas talam masak, tabur lg sambal bilis kering.

Bahan utk sambal bilis kering..
1 cwn bawang goreng
1 sudu mkn bawang putih goreng
1 cwn bilis goreng
15 tangkai cili kering yg telah digoreng (pedas ikut selera)
2 sudu mkn gula pasir
Sedikit perasa
- Campur kesemua bahan & Kisar kering,  rasa garam gula ikut selera masing2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan