Jumaat, 24 Mei 2019

Kaswi pandan


kaswi pandan lemak kakbesah

Resepi kuih kaswi pandan goyang sedap – Alhamdulillah jualan santai petang tadi, habis kesemuanya tidak berbaki. Kepada penggemar kuih kaswi pandan tu mungkin nak cuba resepi yang satu ni pulak

Bahan A
1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir(suka manis boleh buh 1 cawan)
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh pewarna hijau

Bahan B
8-10 helai daun pandan
4 1/2 cawan air
Blender daun pandan dan air kemudian tapis…sukat 4 1/2 cawan…

Bahan C
Kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam.


Bahan-bahan diperlukan:

1 cwn tepung gandum

1 cwn tepung ubi kayu

1 cwn santan (x pyh pekat2 sgt..)

1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)

3/4 cwn gula pasir

1/2 sudu teh AIR kapur sireh

1/2 sudu teh garam

1 bj telur (xkira saiz)- boleh diabaikan

beberapa titik pewarna hijau.

secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara menyediakan dan memasak:

kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. kalau ditapis lagi bagus!seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)bila kaswi dah sejuk, bleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg tlh dicampur dgn secubit garam. di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..hehe.. 






Tiada ulasan:

Catat Ulasan