Jumaat, 31 Julai 2015

TALAM LAPIS KEJU

Talam Kentang Lapis Keju Spesial

Bahan dan bumbu Talam Kentang Lapis Keju spesial adalah sebagai berikut :150 gram kentang kukus, dihaluskan50 gram gula pasir 15 gram tepung sagu 30 gram tepung beras 100 ml santan dari 1/4 butir kelapa 1/4 sendok teh garam 25 gram keju cheddar parut untuk lapisan

Cara Masak Talam Kentang Lapis Keju Spesial

Cara membuat Talam Kentang Lapis Keju ini cukup mudah. Ikuti langkah langkah berikut ini:Aduk rata semua bahan.Tuang sedikit adonan di cetakan talam. Tabur keju cheddar parut.Tuang adonan. Tabur keju cheddar parut. Tuang adonan. Kukus 20 menit sampai matang.Demikian resep Talam Kentang Lapis Keju ini kami sajikan. Silakan anda bisa mencoba membuat Pastry yang spesial ini.

Khamis, 30 Julai 2015

KEK SARANG SEMUT WOW

RESEPI KEK GULA HANGUS/KEK SARANG SEMUT
 
 
 
Bhn2:1 1/4 cawan gula halus*
1 cawan air panas*(*utk buat gula hangus)
125gm butter
4 biji telur gred A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
 
 


Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk membuat gula hangus. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.
Bila gula dah cair dan perang, barulah tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk. Bila dah sebati, sejukkan  dan ketepikan dulu.
 Dalam bekas periuk kecil yang lain, cairkan mentega.
Kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik
Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah sediakan bahan yang lain.
Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul ya.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata
Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais) Kemudian kacau rata. Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan je..Masukkan esen vanilla. 
Kemudian ayakkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau rata perlahan.  Akhir sekali tuangkan gula hangus dan kacau rata.
Tuangkan di dalam loyang 7x7 inc yang telah di lapik kertas pembakar dan di oleskan sedikit butter. Kemudian perap aduan ini 3. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya .  
Bila dah perap barulah masukkan di dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu 15 minit pada suhu 170C dengan hanya api bawah sahaja yang di on. 
Bakar selama 45 minit.. 5 minit terakhir buka api atas dan bawah.
**45 minit tu kek memang dah masak dah.. kalau tak masak lagi panaskan semula.
Bila kek dah masak keluarkan dari oven dan letak atas redai
Tunggu kek sejuk sebelum di potong.

guna acuan bulat 8 inci

Jumaat, 5 Jun 2015

Kole kacang

KOLEH KACANG-

 loyang 10x10x2 inciSumber: Kelas Chef Asma

BAHAN2(A)

400gram gula merah

100gram gula halus

300ml air

1 helai daun pandan

BAHAN(B)

300gram tepung kacang hijau

1tsp garam

400ml santan pekat

1300ml air

Cara2:

1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.

TAHI MINYAK & CARA2NYA

300ml santan pekat + 1/8tsp garam(dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas).*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat **Yatie masak adunan kuih koleh kacang selama 40 minit guna api sederhana je. Sentiasalah di kacau supaya adunan tak bergentel Bila dah siap, tutupkan api dan tuangkan dlm loyang yg telah di gris dngn minyak/marjerin. Taburkan tahi minyak ketika masih panas lagi.

Isnin, 27 April 2015

B8NGKA AMBON..AMBON HONEY COMB

KUIH BINGKA AMBON (KUE BIKA AMBON; AMBON HONEYCOMB CAKE)
Source: Adapted from The Best of Singapore Cooking
(Recipe for 8 pieces)

85 g sago or tapioca starch
¼ tsp salt
½ tsp instant yeast
145 g eggs
170 g undiluted freshly squeezed coconut milk
85 g sugar
20 g young, light green pandan leaves

ImageMy recipe is different from other kueh ambon recipes in three ways: it doesn't use a starter dough; it has much less yeast; and the coconut milk is hot rather than at room temperature when it's added to the batter. The extra heat speeds up the fermentation, so there's no need for a starter dough or huge amount of yeast.

Thoroughly mix tapioca starch, salt and dry yeast. Add eggs and whisk till smooth.

Stir coconut milk with sugar over medium heat till slightly hotter than hand-hot, i.e. pot is too hot to hold but not too hot to touch.

Stir batter and, at the same time, slowly pour coconut milk into batter.

Wash pandan leaves and cut into small pieces. Pound finely and strain to yield 1 tsp pandan juice. Discard pulp. Add juice to batter. Mix thoroughly. Set aside, covered, till batter is full of small bubbles, 2½-3 hours if you're in the tropics. Loosen starch in bottom of bowl and stir till just evenly mixed.

Preheat oven to 160°C with only bottom heat turned on. Oven should be ready at the same time as batter. Line 15 x 15 x 5 cm cake pan with 25 x 25 cm parchment paper.

Pour batter into cake pan. Bake in bottom of oven till batter doesn't jiggle when shaken, about 35 minutes. Increase temperature to 180°C. Turn on top heat. Move cake to middle of oven. Continue baking till golden brown, another 15 minutes or so. Remove from oven. Unmould by lifting parchment paper. Leave cake on wire rack till cold. Cut into 8 pieces and serve.