Bahannya
100gm tepung roti
200gm tepung gandum
2 sudu besar shorterning
2 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil yis(mauripan)
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil ovelette
1 biji kuning telur
170ml ais peti
3 ketul kiub ais
1/2 sudu kecil pandan emalco
2 sudu besar minyak masak
Sedikit garam halus
Inti kacang merah(beli siap di kedai barangan kek)
Doh Roti
Masukkan semua bahan kecuali shorterning dan garam ke dalam pengadun kek (guna mata untuk uli roti).
Apabila semua bahan teradun masukkan shorterning dan garam. Putar/uli selama 15 minit.
Bila selesai tutup bekas dengan kain/plastik selama 1 jam.
Bila doh dah naik sekali ganda tumbuk doh untuk membuang angin di dalamnya.
Bulatkan doh setiap satunya sekitar 60gm.
Leperkan doh dan masukkan inti.
Kemaskan(bulatkan) dan gelek biar setebal 1/2 inci.
Potong menggunakan pisau pada bahagian yang memanjang(sebanyak 8 bahagian) tapi jangan putus sampai di atasnya.
Gulung bermula dari bahagian yang kita tidak potong ke bahagian yang dipotong.
Susun dalam loyang yang telah disapu margerin.
Biarkan mengembang semula dalam sekitar 40 minit.
Sebelum bakar spraykan dengan air(jangan banyak..sekadar nampak lembap sedikit di atasnya) dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 - 190C selama 20 - 25 minit.
Keluarkan dan sapu dengan mentega/margerin di atasnya ketika panas.
Bila sejuk simpan dalam bekas tertutup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan