Jumaat, 22 April 2016

AYAM VADUVEL

1 ekor ayam potong 12.
basuh tos smp air kering.
2inci halia*
4 ulas bawang putih*  tumbuk smp halus gaul ngan ayam
2 sudu teh garam halus
2 sudu besar serbuk cili* gaulkan dgn ayam yg digaul dgn halia n bawang putih,biarkan selama 20 min.

1 biji bawang besar Potong dadu.
1 niji tomato dadukan
3 tangkai daun kari
kayu manis
pelaga bunga
lawang dan cengkih yg secukup .

CARA:CARA:
Goreng ayam dh merinate tu sehingga warna tukar merah merah sikit. Keluarkan ayam . bawang holand sebiji potong bulat n tomato separuh potong kecil kecil.
Tumis bawang besar dlm minyak masak  dengan Dgn daun kari n bunga lawang cengkih kayumanis n pelaga tunggu naik wangi masukkan ayam add kicap pekat 4 sudu besar kicap manis 3sudu garam secukupnya gaul sehingga sebati hihihi miss leong campur smp sebati ke.... kiki add bawang holand n tomato gaul for 1 minit . Ok dh siap blh d hidang bersama mkn kegemaran anda..... slmt cuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan