BROWNIES HOT2
bahan A:
90gm butter (sy gune buttercup)
170gm coklat masakan
35gm serbuk koko
bahan B:
2biji telur (sy gune gred B)
tambah 1 biji kuning telur sahaja.
110grm gula castor
bahan C:
100gm tepung gandum
1/4sk baking powder
(ayak dahulu kedua2 bahan)
cara2:
cairkan coklat masakan & butter dgn kaedah double boiler. setelah larut kedua-dua, masukkan serbuk koko & kacau hingga sebati. ketepikan spaya sejuk sedikit. smentara tggu coklat td sejuk, pukul telur & gula sehingga kembang. sy pukul dlm anggaran 8 minit. kemudian masukkan coklat cair td dan kacau rata. akhir skali masukkan tepung & baking powder yg da diayak. gaul gune kaedah kaup balik, cukup sampai sebati smua bahan.
adunan ini sesuai utk loyang 8". utk buat saiz 10", jadikan 1 1/2 adunan .
griskan permukaan loyang dgn butter & alas dgn baking paper. masak dgn suhu 180°c selama 35minit (atau bgantung pd oven masing2. oven sy kene guna suhu 190°c)
utk topping--
choc ganache:
150ml whipp cream/thick cream/heavy cream
300grm coklat masakan.
1tbs butter
-panaskan whipp cream, kemudian masukkan coklat masakan. setelah larut kedua2, masukkan butter.
hias atas brownies dgn choc ganache dan hiasan tambahan mengikut selera masing2 / permintaan customer.
alhamdulillah, sy telah menjalankan amanat sy dr tuan empunya resepi. sy harap yg lain2 pun dpt berkongsi resepi ini pd yg lain2 juga agar keberkatan ilmu ini berpanjangan, inshaAllah. aamiin..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan