Jumaat, 6 Februari 2015

Ayam pangang madu yogurt

Resepi : Ayam Panggang YogurtSumber : Zila 4ever

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 4 dicuci bersih
1 cawan yogurt
3 sudu makan minyak zaitun - kalau tak ada minyak biasa pun boleh
2 sudu makan jus lemon
garam - atau 1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
2 sudu gula - Amie gantikan dengan
2 sudu makan madu
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan jintan kasar - ditumbuk
1/2 susu jintan halus - ditumbuk
1 sudu makan  rosemarry - ditumbuk
1 sudu makan ketumbar biji - ditumbuk1 sudu makan lada hitam kasar
1 inci halia - ditumbuk halus
1/2 sudu serbuk kunyit
2 batang serai di ketuk
Cara:
1. Satukan kesemua bahan dan lumurkan pada ayam.
2. Perap selama 1 hingga 3 jam.
3 .Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil.
4. Bakar sehingga masak dan garing, lebih kurang 50 minit, ikut oven masing-masing. Amie gunakan suhu 180'C.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan