Rabu, 13 April 2016

SARDIN PERIUK NOXA

Ikan tongkol versi sardin HOMEMADE noxxa stail saya..sye buat 5 kilo sekali gus semalam..repeat order dr customer..customer lbh ska ikn tgkol berbanding sardin..
Resepinya:
Ikn tgkol 5 kg
(Size sederhana ye)
I tin bsar tomato puree
(Sye gna brnd duchef)
Bawang besar 10 bji
Tomato 10 bji
( tomato n bawang bendera smp hncur)
10 sb sos cili
8 sb gula
Garam secukup rasa
Minyak masak 3/4 cwan @ anggaran 5 sb..

Aturan..cmpur semua bhn2 kecuali mnyk..rasa trlbh dahulu kuah..kemudian dh kk bru cmpur mnyk n gaul sebati..
Msukkn dlm inner pot..masukkn ikn ..pastikan air menutupi paras ikn..
Hp 90 mnit..

Utk ikn tgkol,pastikan buang bisa ikn tongkol trlbh dahulu..pusing ekor ikn dua kli,tarik kluar..cntoh pd gambar dlm piring..sila kn share..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan