Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Rabu, 28 Mei 2014
Selasa, 27 Mei 2014
SEKAYA KELEDEK
Yg saya ingt la..
SEKAYA KELEDEK/LABU CARAMEL
3gelas gula...dhnguskn...kemudian msukkn 2gelas air...kacau sebati...didihkn bg dia pekat sdikit...sejukkn..
10biji telor
4gelas sntan pekat...dipukul sebati....kmdian masukkn masukkn garam sedikit...gula hngus...2sudu mkn tpng jgung...kacau sebati...
Masukkn ubi kledek yg ddadukn dn drebus dahulu 1/2 empuk.kdlm acuan lmpng...kukus shngga ada lekuk dtngh2..brmkna dh msk la tu...
D dlm kukusan ..msukkn daun pndan yg tlh dcarik2...nnti kueh tu harum smrbk bau pndan...
★adunan ni jgak saya...kdng2 saya kukus dlm buah labu yg tlh dbrsihkn isi dlmannya...n saya kukus ..mmng sdap...
Bleh cuba buat 1/2 adunan dulu..mmng dpt bnyk klau
SEKAYA KELEDEK UNGGU VERSI GULA MERAH
5 biji telor
200g gula merah
200ml santan KARA
1 sudu teh vanilla dan 1/2 sudu teh garam
1cawan keledek unggu + kuning di dadu kecil.
Cara: santan, garam dan gula disatukan. Kacau sampai hancur. masukkan telor dan kacau perlahan3 sehingga semuanya sebati. Panaskan kukus. Tuangkan bancuhan 3/4 penuh dlm acuan. Taburkan 2 sudu keledek dadu tadi. Kukus selama 30 minit. Selepas sejuk masukkan kedalam peti sejuk. Sedap dimakan apabila disejukjan. SELAMAT MENCUBA
Jumaat, 23 Mei 2014
Khamis, 22 Mei 2014
KUIH SIPUT
Kuih Siput
Sumber ; Syahmi@MYR Olehan ; Dapurmamasya
Bahan-bahan ( 1 balang sederhana ) 5 cawan tepung gandum
1 biji telur 50gm margerine - letak 70 gm utk lebih rangup (potong kecil2) 1 1/2s.kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk udang kering - atau 1 kiub ayam
1 sudu kecil garam (ikut rasa) Sedikit serbuk perasa (optional)
3 sudu besar cili boh/serbuk cili- ganti
2 1/2 sb serbuk kari
Daun bawang /daun sup (dihiris )- x letak tp goreng dg daun kari
+- 250 ml Santan secukupnya untuk menguli
Cara-cara
Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya. Uli dengan santan hingga menjadi doh. Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput. Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing. nota MYR; kalau nak rangup lebihkan margerine.santan tu lebih kurang 250ml...tp jgn tuang semua sekali.tuang sambil uli hingga jadi doh.
KUIH TIRAM
KUIH TIRAM Resepi: s_shamen@myresipi.com By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung
** **6 sudu minyak**
Cara-cara
Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
Selasa, 20 Mei 2014
Sekaya Pandan
Bahan-bahan
2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 ringgit santan pekat (500gm)
5 biji kuning telur
2 camb. tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
1 helai daun pandan
Cara membuat
Gula dan air dicampurkan dan dipanaskan dengan api perlahan bagi menghasilkan gula hangus. Apabila gula menjadi kekuningan, masukkan santan pekat dah kacau sebentar hingga gula larut. Selepas itu biarkan adunan sehingga betul-betul sejuk.
Apabila adunan santan dan gula hangus tadi sudah betul-betul sejuk, masukkan kuning telur, tepung kastard dan daun pandan. Kacau di atas api yang sederhana hingga mendidih. Bila sejuk kaya akan menjadi pekat.