Serves:6-8Degree of difficulty:Medium
Bahan:
2x500-600g isi dada ayam bersama kulit
1batang kayu manis
1/2 tsp garam
600 g daging cincang
20 g butter
1/2 tsp serbok lada hitam
1/2 tsp allspice
1/2 tsp buah pelaga tumbuk, plus extra untk tabur sedikit
1 1/2 cwn (300 g) beras basmathi basuh dan toskan
olive oil, untuk menumis
1/2 cup (80 g) pine nuts. Goreng
1/2 cup (40 g) badam tiada kulit. Goreng
CARA:
Rebuskan isi ayam bersama kulit kayu manis dan 1 sudu teh garam. Direbus perlahan 20-30minit atau sehingga masak. Toskan dan ketepikan simpan stok ayam.
Buang kulit dan siat2kan isi ayam memanjang.
Dalam kuali/periuk masukkan daging cincang tanpa air untuk 10 min. Leraikan jika ada ketul2.kacau selalu.
Masukkan butter n rempah2bersama garam. Masak selama 20min dan kacau supaya tidak berketul.
Masukkan beras dan 2cawan air rebusan ayam. Masak selama 20 min dgn api sederhana.
To assemble, spread the almonds and pine nuts over the base of a round 25 cm cake tin with a hollow centre. Pack the shredded chicken around the outer edge of the mould. Fill with the lamb and rice mixture, pressing down firmly and ensuring the chicken remains in place. To serve, put a serving plate face down over the mould and invert the chicken and rice onto it. Gently remove the mould and sprinkle a little extra cinnamon over the top.
Cara menghias nasi:
Taburkan kekacang di permukaan periuk berlubang. Alaskan isi ayam sepanjang permukaan periuk sambil letakkan nasi campuran dgn daging tadi.tekan sedikit supaya nasi sejat dan cantik bila diterbalikkan.
Terbalikkan acuan periuk tadi kedalam dulang dan taburkan sedikit dgn serbuk buah pelaga dan baki kekacang keatas isi ayam. Hias.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan