Rabu, 22 Mac 2017

IKAN MASAK KICAP BEREMPAH.

IKAN MASAK KICAP BEREMPAH

BAHAN:
5 ekor ikan goreng
3 biji kentang potong wedges goreng hingga masak
2 biji tomato belah 4
10 biji cili padi buang tangkai
2 biji bawang besar potong nipis bulat
1/2 cawan kicap lemak /manis
3 tbsp tomato sos

Bahan Kisar:
3biji bawang putih
3 hiris halia
2biji bawang besar
5 biji cili padi hijau
1 tbsp penuh rempah kari ikan
1/4 cawan minyak untuk menumis
CARA:
Kisar semua bahan diatas. Campurkan rempah kari. Tumis hingga naik baunya. Masukkan kicap dan sos tomato. Jika pekat tambah 1/2 cawan air atau ikut keperluan. Masukkan bawang tomato cili padi dan kentang goreng.Biarkan mendidih. Jangan lama ye. Tutup api
Letakkan ikan goreng dalam pingan dan tuangkan kuah yg dimasak tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan