Ahad, 19 Mac 2017

KUIH ULAT BULU KELEDEK UNGU

Jom saya share resepi ni

Istimewa kawan2 yg share resepi ni doakan kesihatan dan rezki yg berpanjangan untuk saya ye..."like n share"~ tkasih

KUIH ULAT BULU.

kategori untuk minum petang bersama kopi atau teh panas. Jom kita tengok resepi n cara2nya:
BAHAN:
2 cawan tepung beras pulut
1 cawan keledek unggu*rebus
2 sudu makan susu pekat
3/4 cawan air~tuang secukupnya...
Sedikit air kapur(1  sudu makan )
1/4 sudu teh garam halus

Adunkan kesemua bahan menjadi adunan seperti kita membuat buah melaka.
Buat ketulan atau bulatan yang kecil dan masukkan intinya dan ditutup dengan kemas seterusnya di golek pada telapak tangan kita biar menjadi sedikit panjang.
Didih air secukupnya dan apabila mendidih bolehlah dimasukkan kuih tadi dan dibiarkan sehingga timbul. Atau boleh dikukus 8-10 minit.

Angkat dan toskan dan bolehlah di golek dalam kelapa muda yang telah dikukus sebentar untuk  lambat basinya  dicampurkan dengan sedikit garam.

INTINYA:
Kacang hijau
Gula melaka
Gula
Daun pandan
Sedikit santan
sedikit garam

Rebus kacang hijau bersama daun pandan  hingga empuk.
Apabila airnya hampir kering masukkan sedikit santan, gula melaka, gula dan garam
Rasa kemanisannya mengikut citarasa sendiri dan apabila hampir kering bolehlah diangkat dan dikeluarkan dahulu daun pandan dan diblender.  Biar hampir hancur dan disejukkan. Gentel 1 sudu teh. Atau mengikut saiz yg puan2 suka. SELAMAT MENCUBA YE..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan