Ahad, 11 September 2016

Cakui or batang keramat

Cakui / Kayu Keramat

Nie bukan Cakui tapi orang Terengganu panggil 'KAYU KERAMAT' lebih sedap dari kuih cakui....

Nak cuba buat nie resepinya....

Bahan-bahan
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu
1 camca makan planta - atau butter
2300ml air suam - bubuh sedikit2garam -

Cara membuatnya:
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-.Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda
bikarbonat dan digaul rata.
Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi
sedikit.Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.Hidangkan.
Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai

Sumber resepi dan kredit kepada tuan punya resepi : Rasmin Arnie

Tiada ulasan:

Catat Ulasan