Rabu, 6 Jun 2018

KEK MOIST SUNQUICK

Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr.....

SUNQUICK MOIST CAKE
Hasil Tangan iR ~HATii~

BAHAN2 :
- 3 cwn tepung gandum
- 1 st baking powder
- 1 st soda bikarbonat
* satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak.
- 4 biji telur A @ 5 biji telur B
- 2 sb parutan kulit buah sunkist
- 1/2 cwn sunquick (perisa OREN)
- 2/3 cwn gula
- 2/3 cwn susu pekat manis
- 1 cwn minyak sayur @ minyak masak
- 1 cwn air panas
- sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren.
* blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.

CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr...
- Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
* Jk adunan pekat @ berat utk dipukul blh selang selikan tepung dgn minyak yer. Buat hingga habis minyak & tepung.
- Tambahkan susu pukul kejap pastu tmbh air panas, pukul lg hingga adunan kelihatan licin & tdk berketul. Terus campurkan sunquick, pukul lg hingga sebati & adunanpun kelihatan mula kembang naik dh jgk time nii.
- Akhir sekali letakkan parutan kulit sunkist jg pewarna. Pukul sekejap hingga warnapun sekata dan dh blh mula mengukus @ pun dibakar.
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8"x8" @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2"x6 1/2" (spt bekas dlm gmbr saya nii)

* UTK DIKUKUS :
jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 - 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus).
* UTK DIBAKAR :
alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.

- cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr....

* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist.
* jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don't worry....
* cara agak details, sila scroll mula dr pic paling bwh hokeyyy....

'PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT,
ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT'......

Slmt Mengekek.....

credit : ‎Irma Sheky‎
#mahn

Tiada ulasan:

Catat Ulasan