Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Selasa, 1 November 2016
APAM BEGAWAN SOLO
Apam Begawan Solo
Bahan Inti :
130 gram gula merah
30 gram gula pasir
125 ml air
2 helai daun pandan
300 gram kelapa parut putih
1 sb tepung gandum
1/4 sk garam
Caranya :
1. Masakkan gula merah, gula pasir, air dan dayn.pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan kelapa parut dan garam, kacau sebati.
3. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum, kacau sebentar, angkat dan sejukkan.
Bahan Apam :
*500 gram tepung gandum
*2 st instant yis
*180 gram gula pasir
*250 ml susu cair
*600 ml air
*1/8 st garam
pewa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan