Isnin, 2 Januari 2017

AYAM SEMUR

Langkah Demi Langkah: AYAM SEMUR

Bahan-bahan:
Bahan A
1 ekor ayam (potong kecil, lumur garam & lada sulah, goreng hingga masak)
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 cawan santan pekat
5 sudu makan kicap pekat manis
3-4 sudu makan cili kisar
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 batang serai - ketuk

Bahan B (kisar)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
10 biji lada hitam
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih

Cara-cara:
1. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan serai. Tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan B biar naik bau.
3. Masukkan cili kisar hingga masak atau pecah minyak.
4&5)Masukkan kicap manis dan santan, kacau.
6) Masukkan ayam. Jika kuah terlalu pekat, tambah sedikit air. Didihkan seketika hingga semua bahan sebati. Tambah garam (jika perlu) dan lada sulah secukupnya.

#mingguanwanita #kuasawanitadisini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan