Selasa, 24 Januari 2017

KUIH CARA BERLAUK

Utk kuih cara:
2 cawan tpg gandum
3 1/2 cawan santan sederhana pekat (sy buat 2 cawan air + 1 1/2 cawan santan kara)
1 biji telur 
Garam & pewarna (sy guna serbuk kunyit)

**Blend je semua pastu tapis

Utk daging cincang:

200 gm daging cincang (sy guna daging ayam)
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kering yg dh di blend
Garam,gula & serbuk perasa (sy guna cukup rasa tp ckit je 😊)
Tumbuk atau blend bawang putih,bawang merah dgn udang kering,pastu tumis sampai naik bau. Serbuk kari dgn cili jadikan pes. Bila bhn tumisan dh wangu masukkan pes serbuk kari & cili tadi. Bila dh garing masukkan daging cincang. Sy slalu tambahkan air ckit nk bg betul2 masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan