Selasa, 24 Januari 2017

DONUT KAPAS

Jom cuba resepi nie.

mmg marbeless lah.
Donut jadi sgt3 lembut Dan doh juga senang diuli..

DONUT KAPAS MONTEL

1 biji telur
220ml susu segar
1 sudu teh garam
60g gula halus
50g susu tepung
1/2 sudu besar baking powder
50gm butter @ marjerin

350g high protein
150g tepung gandum

1 sudu besar instant yeast gunakan brand  (SAF supaya tiada bau yis yg kuat )

1) masuk dalam BM. Function no 10.

2) Tutup doh DGn Kain Dan perap doh selama 10 minit .
Selepas 10 minit  Leperkan sedikit doh DGn tapak tangan Biarkan 5 minit Dan  terap dgn penutup botol ditengah.  ( sya guna straw hehe )
REST  kan doh 20 minit.

Panaskan minyak  dan goreng donut dgn API yg sederhana .balikkan donut  sekali balik sahaja tuk dptksn ring di donut.

Note.
Jika tiada full cream milk gantikan dgn air sahaja.
full cream milk menjadikan donut lebih Lemak Dan enak.

Jika buat utk jualan memadai hanya gunakan air SAHAJA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan