Isnin, 30 Januari 2017

KEK MARBLE KELAPA SERBUK

Kek Marble Coconut Cream Powder Super Duper..Lembut dan Gebu.

Kek marble yg Super Duper lembut & gebu yg pasti kek harum semerbak satu rumah..😊😊

Bahan2Nya
Bhn A
1 1/2 cawan buttercup(nk guna majerin pelangi  pun bole ok je)
5 bj kuning telur gred A
3/4cwn gula kaster
2 1/2 cwn tpg gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 sudu mkn ovellet
1/2 cwn susu cair
2 sudu mkn serbuk koko                                                50g serbuk krim kelapa kara
Bhn B
5 bj putih telur gred A
1/2 cwn gula kaster
1/2 sudu kecil cream of tarta

Cara2
Buat bhn A dulu
~ ayak tpg gandum dgn baking powder
~ satukan butter,gula & esen vanila..mixer hingga kembang & gebu
~ masukkan kuning telur sedikit2..& mixer lagi..
~ masukkan susu cair..                                              ~ masukkan serbuk krim kelapa(kara)
~ masukkan tpg gandum sedikit2..& kacau sebati..ketepikan seketika
Buat bhn B..
~ mixer putih telur hingga berbuih..masukkan gula & crem of tarta..mixer lg hingga putih telur betul2 kental & tidak akan tumpah jika bekas diterbalikkan..buat seperti (Meringue)
~ masukkan putih telur yg kental td ke dalam bekas bhn A..sedikit demi sedikit kaup terbalik sbnyk tiga kali hingga sebati menggunakan senduk..
~ bahagi adunan kpd 2 bahagian..1 biarkan asal..1 lagi tambah serbuk koko..kacau hingga sebati
~ masukkan adunan secara selang seli dlm loyang yg telah dilengser dgn sedikit butter@majerin
~ bakar selama 50-60minit pd suhu 180c @ ikut oven masing2..guna api atas bawah...   pastikan kek betul2 masak d tngh..pada 20minit terakhir check kek dgn caketester ..                                                 ~ p/s kalau tak nk buh serbuk krim kelapa kara pun bole..tpi tak wangi dan tak lemak bekrim..😊😊😊

Tiada ulasan:

Catat Ulasan