Rabu, 14 Jun 2017

BISKUT KERANG

Biskut turun  temurun zaman berzaman dr arwah bonda
Biskut kulit kerang
Bahan-bahan
1 1/2 cawan majerin
1 1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung kastad
3 cawan tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik
4 biji kuning telur
Serbuk koko (3 – 5 sudu besar)
2 sudu bsr Susu pekat manis
1-2 sudu kecil Esen vanila
2 cwn kacang tanah goreng ditumbuk sederhana halus
Cara-caranya
1. Pukul mentega/majerin & gula hingga gula hancur dan masukkan telur satu persatu. Pukul lagi msukan susu manis
2. Masukkan kacang yg ditumbuk esen vanilla gaul sebati kemudian msukan campuran tepung serbuk penaik Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega gaul hingga menjdi doh
3. bahagi doh kepada 2 bahagian.
4. Keluarkan 1 bahagian.  bahagian lagi dicampur dengan serbuk koko Jika suka warna yang gelap, masukkan lebih serbuk koko
5. 1 bahagian lagi boleh juga dicampur dengan pewarna kuning jika ingin kelihatan lebih kuning.
6. Bentukkan supaya mudah memasuki adunan. ~ Share & save silakan
By Xiyans Muhamad

Tiada ulasan:

Catat Ulasan