Isnin, 5 Jun 2017

DIY INTI TART NENAS

Inti Tart Nenas
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 kg parutan nenas - tanpa air
1/2 kg gula pasir
Air nenas
Kayu manis & bunga cengkih
Daun pandan
Pewarna kuning

Cara cara:
Selepas diparut, ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning. 
Masak hingga kering dan nenas tak melekat pada daun pandan

Biskut Tart Nenas

Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm gula kaster
40 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla

Sedikit kuning telur + sedikit air  +  pewarna kuning - sapuan
Cara cara:
Satukan semua bahan dan uli dengan menggunakan tangan sahaja.Masukkan dalam acuan dan picit. Letakkan inti dan gulung.Sapukan sedikit kuning telur.

Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan