Ahad, 29 September 2013

Caramel

Bahan-bahan :
250ml susu cair atau fresh milk 210ml air
5 biji telur
5 sudu besar utk gula hangus
5 sudu gula halus
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara :
*Utk gula hangus-kcau gula atas api sederhana,
*masukan 2-3 sudu air..msak smpai perang,jgn hangus .
*kemudian msukn dlm acuan bulat atau ape2 jnis acuan yg anda nak.biarkn di tmpat lain
*Kacau 3 biji telur dgn gula,jgn smpai berbuih..msukan lg 2 KUNING telur shja,kcau lg..(3+2 kuning tlur=5 bji telur)
* Masukan susu cair,air dan esen vanila..kacau sebati..bila sebati msukan kdlm acuan yg ada karamel td.. boleh dikukus or dibakar scra double boiler slma 30mnt dlm suhu 180c bila msak biarkn sjuk & trbalikn di atas pggan nipis utk mgeluarkn puding.. siap utk dimakan..slmt mncba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan