Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Ahad, 22 September 2013
PERIUK COOKLINE: Ayam Panggang Lemon
Ayam Panggang Lemon
Bahan:
3 sdm margarin
1 bh bawang bombai cincang halus.
2 cm halia tumbuk halus.
3 btr cengkih
1 batang kayumanis
1 ekor ayam
2 sdm kecap asin
2 sdm madu
1 cawan air.
1 biji lemon, ambil airnya
1 sudu makan garam.
cara
1.Semua bahan diatas dicampurkan dan lumurkan pada ayam luar dan dalam.
Seeloknya diperap 1 jam.
2.Terus masukkan kedalam periuk
No. 1 cookline-periuk masak nasi.
3. buka api sederhana dan jerangkan.
4. selepas 30 minit palingkan ayam dan terus memasak selama 20 minit lagi.
5. keluarkan ayam dan ambil lebihan rempah panggang ayam tadi.
6. siapkan sos lemon dan tuangkan keatas ayam
Saus Lemon:
1 sdm margarin
50 g bumbu sisa panggangan ayam
2 sdm sos tomato
¼ sdt serbuk lada hitam
100 ml air
Cara Membuat:
1. bancuh semua bahan kedlm periuk panggang ayam tadi. kecilkan api biar sampai pekat sedikit.
5. Sajikan ayam panggang bersama saus lemon dan pelengkap. 6 porsi 45 menit Tips: - Ayam dan lemon merupakan makanan yang netral bagi pemilik golongan darah O. - Gandum, jagung, kelapa, produk susu sapi, kopi, minuman bersoda, alpukat, dan kentang merupakan jenis makanan yang harus dihindari pemilik golongan darah O.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan