Kali kedua saya masak ayam penyet ni.
Resepi:
1/2 ekor ayam potong 4
1 tbsp ketumbar biji*
1 tbsp jintan manis*
1 tbsp jintan putih*
2 batang serai*
1" halia*
1" lengkuas*
5 ulas bawang putih*
Kunyit
* kisar dlm blender dgn 1 cwn air
Garam secukup rasa.
Cara:
1. Rebus ayam dgn *bahan yg dikisar tadi. Tambah air biar ayam terendam.Rebus+-20min.
2. Angkat ayam dan digoreng
3. Goreng tempe untuk hidangan sampingan.
Sambal
7biji cili merah
7biji cili padi merah
5biji bawang putih
sedikit belacan
semua bahan diatas digoreng dahulu kemudian ditubuk atau kisar
Rasa garam dan gula secukup rasa
Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Selasa, 17 September 2013
PERIUK COOKLINE: Nasi Ayam Penyet
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan