Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Rabu, 25 September 2013
Makaroni bakar cookline
MAKARONI BAKAR ORIGROW
By Chanteek Beauty & Wellness
Like·Comment
Bahan-Bahan
250gm makaroni
6 biji telur
1 biji bawang besar - potong dadu
2 sudu besar rempah kari daging
200gm daging/ayam kisar
2 cawan air
3 SCOOPE tepung susu ORIGROW LOW FAT
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Kiub ayam
Topping
Mozarella cheese, capsicum, bawang holland
Cara-caranya
1. Rebus makaroni hingga kembang, tos dan ketepikan.
2. Menggunakan periuk COOKLINE set B, tumiskan bawang besar hingga layu, masukkan rempah kari. Tumis hingga masak. Setelah rempah kari masak, masukkan daging kisar, biarkan seketika hingga daging masak. Kemudian masukkan air dan susu tepung, garam dan kiub ayam. Kacau hingga kuah mendidih. Tutup api dan biarkan 10-15 minit atau sehingga ia suam.
3. Setelah adunan daging tadi suam, masukkan makaroni yang telah di toskan tadi. Gaulkan hingga sebati.
4. Pukul telur + tepung gandum hingga sebati, kemudian tuangkan ke dalam adunan makaroni tadi. Gaul rata.
5. Taburkan bahan topping diatas makaroni tadi. Tutup periuk dan bakar menggunakan api yang kecil sehingga 20-25 minit.
6. Siap dan boleh dihidangkan. Amat sedap jika dimakan bersama sos cili.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan