Ahad, 22 September 2013

BIJI SAWI HITAM

Biji sawi atau dikenali juga dengan nama mustrad seed merupakan sejenis rempah yang digunakan dalam masakan Melayu dan India seperti acar goreng, sayur kubis goreng dan lain-lain lagi. Biji sawi merupakan biji benih daripada tumbuhan yang dikenali dengan nama mustard. Ciri-ciri biji sawi yang bersifat pedas dan panas menyebabkan ia digunakan sebagai rempah untuk masakan sayur ikan dan daging. Dari segi perubatan pula, biji sawi mempunyai khasitanya yang tersendiri dan boleh menjadi penawar untuk : 01. Memanaskan tubuh badan 02. Melawaskan perut dan melicinkan salur tahi perut 03. Mengeluarkan cacing daripada perut 04. Mengelakkan bengkak limpa 05. Mengikis kudis bernanah 06. Meransang nafsu syahwat 07. Mengelakkan sesak nafas 08. Menambah selera makan 09. Mengikis kekotoran dan kesat pada limpa 10. Membersihkan paru-paru 11. Melancarkan pengaliran darah haid 12. Mengeluarkan peluh daripada liang peluh yang tersekat 13. Menghilangkan rasa lenguh atau bisa pada pangkal peha 14. Melapangkan paru-paru dan daripada lendir yang melekat 15. Jika diminum dengan campuran biji sawi yang digiling, ia dapat membantu menyembuhkan penyakit sopak 16. Jika disalut dengan madu, seterusnya ia dimakan dapat meredakan bengkak pada limpa 17. Jika dicampur dengan air dan diminum ia dapat memasakkan sebiji bisul yang tumbuh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan