Rabu, 25 September 2013

Makaroni bakar cookline

MAKARONI BAKAR ORIGROW By Chanteek Beauty & Wellness Like·Comment Bahan-Bahan 250gm makaroni 6 biji telur 1 biji bawang besar - potong dadu 2 sudu besar rempah kari daging 200gm daging/ayam kisar 2 cawan air 3 SCOOPE tepung susu ORIGROW LOW FAT 3 sudu besar tepung gandum 2 sudu minyak untuk menumis Garam secukup rasa Kiub ayam Topping Mozarella cheese, capsicum, bawang holland Cara-caranya 1. Rebus makaroni hingga kembang, tos dan ketepikan. 2. Menggunakan periuk COOKLINE set B, tumiskan bawang besar hingga layu, masukkan rempah kari. Tumis hingga masak. Setelah rempah kari masak, masukkan daging kisar, biarkan seketika hingga daging masak. Kemudian masukkan air dan susu tepung, garam dan kiub ayam. Kacau hingga kuah mendidih. Tutup api dan biarkan 10-15 minit atau sehingga ia suam. 3. Setelah adunan daging tadi suam, masukkan makaroni yang telah di toskan tadi. Gaulkan hingga sebati. 4. Pukul telur + tepung gandum hingga sebati, kemudian tuangkan ke dalam adunan makaroni tadi. Gaul rata. 5. Taburkan bahan topping diatas makaroni tadi. Tutup periuk dan bakar menggunakan api yang kecil sehingga 20-25 minit. 6. Siap dan boleh dihidangkan. Amat sedap jika dimakan bersama sos cili.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan