Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 31 Oktober 2013
DAGING MASAK SUNGKAI
Daging Masak Sungkai
Sources:- Cik Intan- Zaliha Osman
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging lembu atau kambing
10 biji bawang merah dihiris
2 sudu makan serbuk ketumabr
250ml santan pekat-(Ayu gunakan 1 kotak kecik)
*8 batang serai, dihiris-(Ayu gunakan 3 batang aje, Ayu kisar)
*4cm lengkuas, dihiris -(Ayu kisar)
*Bahan Kisar:-
100g lada kering
100g lada hidup-(Ayu gunakan 4 lada merah + cili padi)
4 biji bawang besar-(Ayu guanakn 2 biji aje)
8 biji bawng putih-(Ayu gunakan 5 biji aje)
3cm kunyit hidup
3 cm halia
6 biji buah keras-(Ayu gunakan 4 biji aje)
Cara:-
Cuci bersih daging dan potonh mengikut suka hati. Tumis bawang kecil eshingga kuning. Masukkan bahan kisar, serbuk ketumabr dan masaklah sehingga wangi. Masukkan daging dan santan. Biarkan sampai mendidih, baru masukkan hirisan serai dan lengkuas. Masaklah sehingga dagingnya empuk dan kuahnya pekat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan