Oleh: EDITORIAL RASA
BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi
10gm cili kering | dikisar
5gm buah keras | disangai dan dikisar
1 helai daun kunyit
1 liter air
20ml susu cair
20ml minyak sapi
5ml marjerin
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi
30gm lemak ayam
8gm rempah empat sekawan
20gm rempah jintan manis
5gm rempah garam masalla
5gm rempah beriani
1 sudu teh tomato puri
1 liter air
15ml susu cair
50ml minyak sapi
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
2 batang serai
10gm bawang putih
2gm halia muda
3gm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1. Rendamkan beras basmathi sebentar dan dicuci bersih. Tos airnya dan asingkan.
2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar bersama cili kering sehingga garing.
3. Kemudian masukkan air, buah keras, daun kunyit, susu cair dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
4. Setelah itu adunkan bahan tumisan dengan beras yang telah ditos tadi dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tanak selama 10 minit atau sehingga masak.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan