Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 3 Oktober 2013
LAKSA BERAS
RESEPI LAKSA ILAHJY
bahan:
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan air panas
1 cawan tepung beras secukupnya sampai boleh dibentuk
caranya:
1.ayak tepung dalam bekas
2.masukkan air panas kacau guna senduk kayu sehingga sebati
3.masukkan tepung beras dan uli sehingga sebati sehingga menjadi doh seperti karipap
tetapi doh ini lembut sedikit dari karipap.
4.bentukan kecil-kecil seperti diatas masukkan ke dalam acuan yg ditabur sedikit tepung di dalamnya
5.tekankan adunan ke dalam periuk air panas yg sedang mendidih.
6.biarkan 3 minit baru di kacau dengan amat perlahan supaya laksa tidak putus.
7.toskan kemudian terus dimasukkan ke dalam air sejuk dan toskan utk kali ke 2
sedia untuk dimakan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan