Khamis, 3 Oktober 2013

LAKSA BERAS

RESEPI LAKSA ILAHJY bahan: 1 cawan tepung beras 3 sudu besar tepung gandum 3/4 cawan air panas 1 cawan tepung beras secukupnya sampai boleh dibentuk caranya: 1.ayak tepung dalam bekas 2.masukkan air panas kacau guna senduk kayu sehingga sebati 3.masukkan tepung beras dan uli sehingga sebati sehingga menjadi doh seperti karipap tetapi doh ini lembut sedikit dari karipap. 4.bentukan kecil-kecil seperti diatas masukkan ke dalam acuan yg ditabur sedikit tepung di dalamnya 5.tekankan adunan ke dalam periuk air panas yg sedang mendidih. 6.biarkan 3 minit baru di kacau dengan amat perlahan supaya laksa tidak putus. 7.toskan kemudian terus dimasukkan ke dalam air sejuk dan toskan utk kali ke 2 sedia untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan