Nasi Beringin
Kiriman: Shopia Lorren Sumber: warisan
Bahan-Bahan:
6 cawan @1kg beras basmathi,
4 ½ cawan santan (dari 1 biji kelapa),
2 sudu meja minyak sapi / majerin,
2 batang serai (mayang bulat nipis-nipis),
5 ulas bawang merah(mayang nipis), 2 ulas bawang putih (mayang nipis), 3 cm halia (tumbuk lumat)
4 helai daun pandan 2cm kulit kayu manis,
2 biji buah pelaga,
1 kuntum bunga lawang,
1 biji bunga cengkih,
5 butis biji halba, Garam secukup rasa.
Cara:
1.Cuci beras, rendam selama 5 minit dan toskan.
2.Panaskan minyak sapi,goreng bawang hingga kuning dan wangi,masukkan halia,rempah penumis(kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum. 3.Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan beras,garam dan biji halba, tanak seperti nasi biasa hingga kering.
4.Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras dengan santan dan masak spt. biasa. 5.kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap di makan bersama lauk kari & sambal udang / sotong kering.
LAUK YG SESUAI
DAGING PALEMBANG
Tiada ulasan:
Catat Ulasan