Bahan bahannya:
3 ekor iakan kembong (rebus)
7 biji cili hijau (cili solok)
1 cawan kelapa parut (putih sahaja) 3 camca besar kerisik
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu teh lada hitam
1 sudu teh garam
1 camca besar gula
1/2 cawan santan pekat.
Cara-caranya:
1: Ikan dibuang tulang dan diambil isinya sahaja (tumbuk halus)
2: Bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam ditumbuk halus 3: Kelapa parut ditumbuk tapi jangan terlalu halus
4: Gaulkan kesemua bahan-bahan yang ditumbuk tadi , masukkan gula, garam dan kerisik, gaul rata
5: Cili dicuci dan dibelah sedikit untuk keluarkan bijinya
6: Sumbatkan bahan bahan no:4 kedalam cili dan masak dengan 1/2 cawan santan pekat tadi sehingga santan tinggal sedikit tetapi jangan terlalu kering.
7: Siap untuk dihidangkan, sesuai dimakan bersama nasi kerabu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan