BINGKA BERAS NYONYA
Sumber: Kelas Talam Part2 Chef Asma BAHAN2 250gram tepung beras 100gram tepung grean pea 380gram gula halus 1tsp garam 600ml santan pekat-300ml santan kotak+ 300ml santan pekat 1700ml air Cara2 Satukan semua bahan di atas dan tapiskan ke dalam periuk Masak hingga agak pekat sikit Tuangkan ke dalam loyang dan baker pada suhu 170c-180c selama 1 jam 15 minit atau sampai masak( cucuk sikit dgn lidi klu melekat belum masak la maknanya) Sejukkan betul2 baru potong tau dan nampak cantik NOTA: Acuan sapu marjerin dan lapik dgn kertas minyak yg sesuai. Bakar jgn sampai kering kerana akan tertanggal. Apabila masak keluar dr oven dan sapu marjerin permukaannya(jgn sapu ngan butter ya nanti baunya tak sedapdan cantik permukaannya)
Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Isnin, 23 Disember 2013
BINGKA BERAS NYONYA
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan