Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Rabu, 25 Disember 2013
TALAM CENDOL
KUEH TALAM CENDUL
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
4 s/b gula merah
4 s/b gula pasir
3 cawan air
1 s/k garam
Cara
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dlam kuali non stik dan kacau sehingga agak panas.
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan sedikit minyak.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan ini. Pastikan permukaannya kering.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan cendul
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung
secubit garam
3 cawan santan pekat
Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali cendul supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan masukkan cendul.
3. Kacau diatas apai perlahan agak2 suam kuku.
3. Tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah yg telah dicakar.
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan