Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Rabu, 25 Disember 2013
TALAM KACANG HIJAU
KUEH TALAM KACANG HIJAU
Lapisan bawah -
1 cawan kacang hijau[ rebus lembut ]
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna hijau
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang saiz 8 x 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas -
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan