Rabu, 25 Disember 2013

TALAM KELEDEK

Bahan-bahannya:

- Bahagian Bawah
280gm ubi (ungu,kuning,oren) siap kukus/ rebus -potong dadu
375 ml santan
150 gm tepung beras
1/2 s/k garam

Bahagian Atas
1 1/2 cawan tepung beras / tepung gandum
5 cawan santan pekat
1 s/k pewarna egg yellow
1 s/k garam
250 gm gula Ubi yang sudah dibersihkan siap potong dadu dan rebus/ kukus sehingga lembut. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap.tutup api baru masukkan ubi Masukkan adunan dalam loyang yg telah disapukan minyak.Kukuskan selama 20 minit. Campurkan adunan lapisan atas dan tapis.Masakkan SEKEJAP dan tuangkan ke atas bahagian bawah tadi yg telah siap dicakar.Kukus dalam 20 -25 minit.potong ketika kuih tersebut sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan