Jumaat, 15 November 2013

AYAM PANGGANG MADU

AYAM PANGGANG MADU sumber : Chef Sabri 1 ekor ayam 8 sb minyak zaitun 4 ulas bawang putih - cincang 3 bj bawang merah - dadu 1 in halia - cincang 1 sb lada hitam - tumbuk 2 bj jus limau nipis 3 sb madu 2 sb sos tiram 3 sb chilli flakes / cilipadi - hiris 1 sb garam 3 sb serbuk kari daging 2 st serbuk perasa Bahan tabur - 2 btg carrot - potong kasar 1 btg celery - potong kasar 15 bj ceri tomato 8 bj kentang - buang kulit, potong wedges Cara penyediaannya - Perap semua bahan 4 jam / semalaman. Bakar 200c selama 1 jam. Sapukan jus ayam setiap 15 minit supaya ayam panggang tak kering. Grill ayam - api atas sahaja selama 15 minit supaya ayam sedikit garing. Bahan tabur digaulkan dengan minyak zaitun dan jus ayam - letak di sekeliling ayam SOS BLACKPEPPER - 1/2 bj bawang holland - dadu 2 ulas bawang putih - cincang halus 1 helai bay leaf 1 sb mentega 3 sb sos perang 1 cawan air 1 cawan susu segar/susu sejat 1 st serbuk lada hitam Cara penyediaannya - Tumis bawang + bay leaf + mentega - hingga wangi Masukkan sos perang + air - kacau + susu + lada hitam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan