Khamis, 14 November 2013

NASI HANITH

NASI HANITH NASI HANITH sumber : Lydia Honey 2 cawan beras basmathi - cuci, rendam + 2 sb garam - 30 minit, toskan 3 cawan air pewarna kuning telur pewarna merah 1 kiub pati daging rempah 4 sekawan 1 st serbuk jintan 1/3 st jintan kasar - tumbuk 1/3 st Arabic Mixed spices 3 sb minyak masak 2 sb minyak sapi 1/2 st air mawar Cara penyediaannya - Panaskan minyak + rempah - masak hingga wangi Masukkan beras - goreng sekejap + air panas ( api besar ) - masak hingga mendidih Masukkan pewarna - kacau, alihkan ke rice cooker. Masak hingga nasi kering Masukkan pewarna + air mawar - tuang dalam nasi, tutup periuk. DAGING / KAMBING HANITH 2 sb serbuk jintan 1/2 st serbuk kunyit 1 st serbuk ketumbar 1 st Arabic Mixed Spices garam 2 sb air stok 2 sb minyak masak aluminium foil - lipat 2/3 tebal ~ gaulkan rempah + daging rebus tadi + minyak , tutup dengan foil rapat-rapat ( kelim / lipat ) - bakar sekejap. SUP - HANITH 750g daging tanpa tulang - rebus hingga empuk, asingkan daging 2 helai bay leaf 1 in halia - ketuk 1 bj bawang besar - belah 4 2 ulas bawang putih - ketuk 1 bj tomato - buang kulit, dadu rempah 4 sekawan 1/2 st serbuk jintan 1/2 st serbuk ketumbar 1/2 st serbuk lada hitam air secukupnya untuk rebus daging garam ~ tumis rempah hingga wangi, masak seperti biasa. Hidangkan dengan bawang goreng + d/ sup, d/ bawang. ARABIC MIXED SPICE 2 sb serbuk lada hitam 2 sb serbuk paprika 2 sb serbuk jintan 1 sb serbuk ketumbar 1 sb serbuk cengkih 1 st serbuk pala 1 st serbuk kayu manis 1/2 st serbuk pelaga MARAQ 1 bj bawang besar - dadu 2 ulas bawang putih - cincang 100ml pes tomato 1/3 st Arabic Mixed Spice 1/4 st serbuk jintan secubit serbuk pelaga 1 - 2 sb minyak masak air secukupnya 1 kiub pati daging d/ ketumbar - potong kasar kentang - dadu carrot - dadu terung - dadu bendi - dadu buncis - dadu garam Cara penyediaannya - Tumis bawang hingga wangi + pes tomato + mixed spice + pelaga + serbuk jintan - masak hingga wangi + air + sayuran - masak hingga empuk Masukkan garam + kiub pati daging - reneh selama 5 minit. Hidangkan dengan d/ ketumbar. TOMATO SALSA 1 bj tomato - buang kulit 1 bj bawang besar 1 ulas bawang putih 1 bj capsicum/ cili hijau / cili padi jus lemon garam ~ kisar semua bahan, sejukkan. TIPS STEP MEMASAK 1. rebus daging / sup 2 .masak nasi + stok daging rebus tadi 3. maraq 4. salsa 5. bakar daging

Tiada ulasan:

Catat Ulasan