Jumaat, 15 November 2013

NASI JAGUNG CHEF LI

NASI JAGUNG sumber : Chef Li 1 kg beras basmathi 500ml stok 500ml air 1 st serbuk kunyit + air - bancuh 1 tin jagung tin - basuh, toskan Bahan tumis darat - Rempah 4 sekawan 1 in halia - julienne 1 sb garam masala 1 senduk stok Cara penyediaannya - Tuang bahan tumis dalam periuk berisi air + stok + d/pudina, d/ketumbar - masak hingga mendidih Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker. Masukkan jagung - kacau dengan senduk, tutup periuk. Setelah kering taburkan bawang goreng NASI JAGUNG sumber : Anis Nabila 4 cawan beras basmathi 2 cawan air 2 tin susu sejat Bahan kisar - 1 bj bawang besar 1 bj cili hijau 4 bj buah keras 2 bj kaskas 5 bj bawang putih 5 bj bawang merah 2 cm halia - titik 4 btg serai - titik 3 sb minyak sapi 1 tin jagung 1 sb serbuk cili 1 kiub ayam saffron d/bawang garam, gula Cara penyediannya - Tumis bahan kisar hingga wangi Masukkan serai + serbuk cili + jagung + garam, gula + kiub ayam Masukkan beras + air + susu sejat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan