Jumaat, 15 November 2013

AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN

AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN 1 ekor ayam 5 - 6 ulas bawang putih 1 sb dreid rosemary 1 in halia - tumbuk, ambil jus 1 sb serbuk lada hitam 1 sb jintan kasar 2 - 3 sb gula perang 1 sb cajun 2 st garam 2sb jus limau 3 sb minyak zaitun 5 bj kentang 2 bj tomato 6 bj baby carrot mentega kiub ayam Cara penyediaannya - Tumis minyak zaitun + bawang putih hingga kekuningan, angkat Tumbuk kasar rosemary + lada hitam + jintan + bawang putih goreng tadi + baki minyak zaitun + gula perang + garam + cajun + jus limau + perasa/kiub ayam Gaul rempah + ayam - perap Kentang buang kulit, rebus 3/4 masak + lebihan rempah ayam. Susun kentang + carrot + tomato dalam tray + ayam. Sapukan mentega pada ayam + sayuran tadi. Gravy - 1 sb tepung jagung Jus ayam - tapis mentega ~ masak dalam sos pan hingga pekat, curahkan ke atas ayam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan