Ahad, 24 November 2013

KEK MANGO

Bahan-bahan
200gbutter/minyak jagung (dibiarkn dlm suhu bilik)
200g gula halus
240g tepung gandum 
1 sudu teh baking powder
4 biji telur (suhu bilik)
300g mango (potong dadu)

Cara-cara:
Jika menggunakan periuk COOKLINE.
1. Gunakan periuk B.
2. Cairkan butter. Masukkan tepung gula telor. Kacau sampai rata.
3. Masukkan mango kacau rata.
4. Terus jerang atas dapor dgn api sederhana kecil. Masak 30-40min.

JIKA GUNA OVEN
1.pukul butter sampai kembang. Masukkn gula dan pukul lagi sampai jd seakan putih.
2. dlm mangkuk lain, pukul telur sekejap(mcm nk buat telur dadar). Masukkn dlm (1) sedikit demi sedikit sambil dipukul. dgn menggunakn senduk kayu,
3.masukkn bhn yg diayak dan kacau sambil rata. masukkn mango dan gaul sampai semua bhn sebati. lapik bekas bakar dgn kertas minyak. Masukkn adunan.
4. bakar dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dahulu pd suhu 170C selama 40 minit. Cucuk dgn lidi utk pastikn kek benar2 masak. © Copyright 2010 MYRESIPI.COM,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan