Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 14 November 2013
AYAM GORENG REMPAH MADU
AYAM GORENG REMPAH MADU
AYAM GORENG REMPAH MADU
sumber : Cik Mat Gebu
1 ekor ayam - potong 4
1 bj lemon - jus
1 sb garam
~ perap ayam 20 minit, cuci dan toskan.
2 sb madu
2 sb kicap pekat
garam
2 - 3 sb tepung beras
Bahan kisar -
2 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
3 ulas bawang putih
1/2 in kunyit hidup
2 btg serai - hiris halus
2 bj buah keras
1/2 st lada hitam
3 sb santan pekat / susu cair
Cara penyediaannya -
Rebus ayam 15 minit, toskan. Simpan stok tadi
Satukan madu + kicap + bahan kisar dengan ayam + garam - perap semalaman dalam peti sejuk.
Bila hendak menggoreng, taburkan tepung beras pada ayam - gaul, goreng terendam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan